TRANSKRYPCJA VIDEO
Dla tego filmu nie wygenerowano opisu.
Masz dziurawie jelita? Oj, niedobrze. Ale fajnie, że tu jesteś, bo pomogę ustalić Ci zasady działania, które pozwolą Ci scalić Twoje jelita i odzyskać zdrowie. Na początku technikalia. Będę wdzięczny za komentarze i za łapki w górę, jeżeli się podobało i również za subskrypcję, dzięki czemu będę mógł dojść z tym przekazem do jeszcze większej ilości osób. Jeżeli chodzi o nieszczelne jelita, to technicznie rzecz biorąc jest to element, który możesz rozpoznać po badaniu zonoliny. Poziom zonoliny skału będzie wskazywał na szczelność bariery jelita cinkiego Co bardzo często upraszczamy terminem nieszczelnego, cieknącego bądź dziurowego jelita. Jeżeli zonolina jest na poziomie poniżej 60, to dobry znak dla Ciebie. Oznacza to, że Twoja bariera jelita cinkiego jest szczelna.
Jeżeli zonolina jest wyższa, wynosi 80, 100 albo bardzo często 200, 400 i 600, więc nie ma powodu do paniki, to wiemy, że ta bariera utraciła swoją ciągłość, co może wiązać się z jakimiś kłopotami dotykającymi autu i monologii, ale także pogorszonej akceptacji wielu pokarmów, co może doprowadzać do rewolucji żołądkowo-jelitowych. Ale zacznijmy od najważniejszych rzeczy. Dlaczego generalnie jelita mają być szczelne? W końcu jelita to jednocześnie selektywna bariera i filtr jednocześnie. Jak to działa? Chyba najłatwiejszym porównaniem jest zobrazowanie tego na podstawie lotniska. Każdy człowiek, zanim stanie się pasażerem samolotu, to na tackę musi oddać swój pasek, jakieś metalowe elementy, portfel, pozostałe i po sprawdzeniu, że nie wnosimy jakichś granatów, noży, pistoletów czy pozostałych elementów kontrabandy, jesteśmy zakwalifikowani jako pasażer samolotu.
Natomiast w momencie, gdyby odnaleziono u nas jakiś sprzęt typu narkotyki czy właśnie broń i tak dalej, to jesteśmy odprowadzeni w bransoletkach do odpowiedniego miejsca i dokładnie obrazuje to funkcję, która odbywa się w naszym jelicie każdego dnia po ekspozycji na każdy pokarm. A więc albo są pewne elementy, które są strawione i nie są dla nas rozpatrywane jako antygen, a więc składnik, który jest rozpatrywany jako nieproszony gość i wtedy przez barierę jelitową możemy dyfundować jako aminokwas albo jakieś kwasy tłuszczowe, glukoza, sole mineralne, woda i pozostałe elementy i możemy zasilić zdrowie naszego organizmu. Jeśli zaś jesteśmy rozpoznani jako makrobiałko cząsteczkowe czy też jako bakteria, antygen i pozostałe elementy, jesteśmy odprowadzani dalej i nie możemy po prostu przeniknąć do naszego krwiobiegu.
Więc faktycznie dla części składników jest to selektywna bariera, a dla części filtr, który przypuszcza to co dobre i to co niedobre, kieruje sobie dalej. Niestety, w obecnych czasach bardzo trudno jest utrzymać odpowiednią szczelność bariery jelita cinkiego. Do czynników środowiskowych, które rozstrzelniają barierę jelita cinkiego, zaliczamy odpowiednio. Niezdrowy styl życia. Tutaj mówimy przede wszystkim o życiu w stresie i alkoholu i chciałbym żeby to wybrzmiało zarówno przez zwykły stres, psychiczny, jak i fizyczny, a więc przyjmowaniem się tym co dzieje się w życiu prywatnym, przyjmowaniem się tym co dzieje się w życiu zawodowym, zaniedbanie naszego snu, kwestie dotyczące stanów zapalnych albo właśnie zbyt duża ilość alkoholu działa na nas rozstrzelniająco na połączenia ścisłe, a więc tzw.
tight junction, które mają utrzymywać niski poziom zonu liny w prób CKU niestety nie działają i wtedy przy rozstrzelnionej barierze jelitowej autoimmunologia oraz pozostałe elementy naprawdę mogą nieźle hulać. Dlatego też warto jest wziąć pod uwagę naszą higienę życia, nie tylko same procesy dotyczące odżywiania. Natomiast warto też powiedzieć, że przede wszystkim chodzi tutaj o zachowanie odpowiedniego stylu żywienia. Przede wszystkim chodzi o to, aby nie żywić się w modelu zachodnim, a więc aby nie była to dieta przetworzona, bogata w cukry, tłuszcze, składniki chemii spożywczej, a więc glutaminian sodowy oraz pozostałe elementy, które mają zadbać o polepszony smak, zapach potraw itd. Przede wszystkim warto jest postawić na błonnik.
Błonnik jest prebiotykiem, a więc elementem, na którym pożywiają się probiotyki, nasza flora jelitowa, mikroorganizmy, żywe kultury bakterii. Dzięki temu jesteśmy w stanie stworzyć odpowiedni poziom pozdbiotyków, a więc maślanów, które można by podsumować jako takiego swojego rodzaju klastry, plastry, a więc coś co na bieżąco jest w stanie obniżać poziom zonu liny, a więc utrzymywać szczelność bariery jelita cinkiego na odpowiednim poziomie.
Dlatego jeżeli chcesz utrzymać swoje jelita w formie, przede wszystkim powinieneś zainteresować się większym spożyciem warzyw, owoców, grzybów, pełnych zbóż, bulf oraz takich elementów jak chociażby siemię lnianę, które dostarcza aż 36 g błonnika w 100 g porcji, a więc łyżka siemię lnianego do sałatki albo stworzenie klejku, który możemy stworzyć w taki sposób, aby do gorącej wody dosypać łyżkę albo dwie siemię lnianego, pomieszać, a potem po odstaniu i ozdudzeniu możemy wypić. Naprawdę jest to bardzo dobry sposób na to, jak zwiększyć ilość błonnika w naszym organizmie. Jest to o tyle ważne, bo statystyczna dieta Polaka zawiera około od 8 do 12 g błonnika dziennie, a wypadałoby dać trzykrotnie więcej.
30-40 g błonnika dziennie to jest jak najbardziej optymalna dawka, która zresztą nie jest trudna do spełnienia. Wystarczy zamienić bułki kajzerki z serem na pełnowartościową owsiankę z orzechami albo też właśnie posypać siemię lnianę do sałatki i używać ogólnie bardziej produktów pełnoziarnistych, a ponadto więcej warzyw, więcej owoców i naprawdę jesteśmy w domu. Ponadto, jeżeli chodzi o czynniki dotyczące zwiększenia przypuszczalności bariery jelita cinkiego, mówimy tutaj także o nadużywaniu farmakoterapii. Generalnie chodzi tutaj o zbyt częste stosowanie NLPZ-ów, a więc nie steroidowych leków przeciwzapalnych, na czerwę z ibuprofenem. Pod każdą możliwą nazwą handlową, a więc jeżeli bolą Cię przewlekle plecy, to zamiast łykać ibuprofen, odwiedź fizoterapeutę i dowiedz się jaka jest przyczyna dolegiwości bólowych Twojego dolnego odcinka pleców.
To samo dotyczy się jeżeli chodzi o barki, o kolana czy o jakikolwiek inny segment naszego organizmu. Jeżeli jesteś skacowany i boli Ci głowa, OK, jeden raz użyty ibuprofen nie stanowi absolutnie żadnego problemu. Natomiast jeżeli taka sytuacja będzie się powtarzała, możesz mieć problem z barierą jelita cinkiego i mikrobiomem. Ponadto warto jest zwrócić uwagę w stronę IPP, czyli inhibitorów pompy protonowej, a więc leków wykorzystywanych przy zgadze, refluksie oraz zapaleniu błony śluzowej żołądka. I chyba najważniejszy czynnik, czyli antybiotyki, zwłaszcza te o szerokim spektrum działania, a więc połączenie takich składników jak amoksycyklina i a więc takie preparaty jak chociażby augumentin mogą uszkodzić Twój mikrobiom od okresu czterech miesięcy do czterech lat po jednej terapii antybiotykiem.
Dlatego też jeżeli przyjmujesz antybiotyki, powinieneś przyjmować terapię osłonową, o czym mówię w kolejnym filmiku o probiotykoterapii, ale także wziąć pod uwagę długodystansowe uzupełnienie poziomów bakterii jelitowych, czyli mówimy tutaj o czterosześciomiesięcznej terapii probiotycznej. Do czego doprowadza nas zwiększona przypuszczalność bariery jelita cinkiego? Przede wszystkim mówimy tutaj o rozwoju auto i monologii. Dlaczego tak się dzieje? Już w latach 90-tych absolutni pionierzy i ojcowie i matki alergologii w Polsce, czyli prof. Jastrzębska, Zawisza i Kreczmarski, powiedzieli o tym, że wraz z rozstrzeleniem bariery jelita cinkiego dostają się do nas makrobiałka cząsteczkowe, które mogą aktywować układ odpornościowy na drodze aktywacji przeciwciał IgA i Gg swoistych względem pokarmów, więc bardzo często tworzy to alergiczny stan zapalny wokół narządu albo narządów.
Stąd mówimy o takich chorobach jak Hashimoto, dotykające tarczycy, atopowe zapalenie skóry, dotykające skóry i pewne kolagenozy, jak reuma to idealne zapalenia stawów. Bardzo ważne jest również określenie, że autoimonologię to stany chorobowe, które chodzą ze sobą parami, więc jeżeli swoją chorobę Hashimoto traktujesz tylko i wyłącznie poprzez dawkę eutyroksu, a więc leku, który zawiera lewotyroksyny, hormon wytwarzany przez tarczycę, to wiedz, że nie robisz absolutnie nic, jeżeli chodzi o przyczyny twojego stanu chorobowego. Dalej pozwalasz trwać tej wojnie domowej, czyli autoimonologii i będzie ona obojmowała kolejne organy.
Dlatego też warto jest powiedzieć, że przede wszystkim powinniśmy wpłynąć na tolerancję immunologiczną i tutaj właśnie ciągłość bariery jelita cinkiego oraz zadbanie o GALT, czyli tkankę limfatyczną występującą w obrębie jelita, jest najważniejszym procesem, dlatego że GALT odpowiada za 60, a według niektórych źródeł 70% pracy układu odpornościowego.
Dlatego to właśnie w momencie, gdy mówimy o żywieniu, o kuchni, to właśnie dietetyka jest najpotężniejszą bronią, która może u Ciebie zatrzymać proces autoimonologiczny, a bardzo często zdarza się tak, że chorujesz na chorobę Hashimoto, po czasie przyjmujesz coraz większe dawki eutyroxu, letroxu czy nowotyralu, zaś po pewnym czasie okazuje się, że masz też problem ze skórą i dowiadujesz się, że wtedy masz jeszcze do tego w pakiecie atopowe zapalenie skóry, a potem roma to idealne zapalenia stawów i pozostałe jednostki autoimonologiczne. Więc przekaz jest taki, ciągłość bariery jelita cinkiego oraz dbanie o rozwój mikrobiomu jest najważniejszym elementem, który może zapewnić Ci zdrowie długodystansowo i może również prowadzić do remisji Twoją chorobę autoimonologiczną.
A więc jeżeli chcesz wygrać z Hashimoto, faktycznie powinieneś zrewidować to, w jaki sposób się odżywiasz, jak się suplementujesz, ale także ile masz stresu w swoim życiu, powinieneś zdecydować się na odstawienie alkoholu albo co najmniej zmniejszenie jego konsumpcji i powinieneś również zadbać o zdrowy sen. Jeżeli chcesz doszczelnić barierę jelita cinkiego, to powinieneś również zainteresować się takimi składnikami jak siara, czyli kolostrum. Kolostrum będzie doskonałym materiałem nie tylko dla oseska, a więc każdego małego ssaka, ale będzie doskonałym pomysłem do suplementacji dla osób w każdej poli wykowej.
Więc czy jesteś nastolatkiem, jeżeli jesteś osobą w kwiecie wieku, bądź seniorem, kolostrum zdecydowanie może pomóc Ci zadbać o Twoją odporność i doszczelnić barierę jelita cinkiego, co regularnie pokazują badania wykazujące się w prasie drążowej, a więc nawet w magazynie Nutrients w 2017 roku wykazano, że nawet wśród sportowców intensywnie trudniących, zaledwie sześciotygodniowa terapia kolostrum jest w stanie znacząco zmniejszyć poziom zonu liny w kalę, a więc jest w stanie doszczelnić barierę jelita cinkiego. Dokładnie tego samego typu badania ukazały się w 2022 i 2023 roku, ale warto powiedzieć, że to kolostrum powinno być topowej jakości.
Po pierwsze, powinno być zebrany od klaczy czy od krowy jakiegokolwiek innego ssaka w ciągu 24 godzin od ocielania się i tu obrońcy praw zwierząt mogą spać spokojnie, bo wiemy, że ssaki produkują znacznie większą ilość kolostrum niż osesek jest w stanie wypić, więc odbywa się to zgodnie z dobrymi praktykami. Jeżeli mamy to kolostrum, który jest zebrany wcześniej, ono następnie powinno być mrożone i liofilizowane, czyli poddane niskiej temperaturze. Jest to krytycznie ważne, bo kolostrum zawiera 250 składników o działaniu czynnym, a ich koncentracja spada aż 40 krotnie po przekroczeniu pierwszej doby.
Po drugie, narażenie na wysoką temperaturę także będzie unieszkodliwiało wszystkie substancje, które działają w służbie naszego zdrowia, więc jeżeli widzicie produkt, który ma napisane, że jest suszony rozpyłowo, jak na przykład odtłuszczone mleko w proszku, jest to totalne zabicie właściwości biologicznych tego preparatu. Warto wspomnieć, że kolostrum działa przede wszystkim prebiotycznie, a więc stanowi bardzo dobrą pożywkę, zwłaszcza dla bifidobakteriów, które w dużej części budują biofilm bakteryjny i ponownie pomagają scalać barierę jelitową, więc jeżeli chcesz postawić na odpowiednią regenerację, na odporność na doszczelnienie bariery jelita cinkiego, to około 400-600 mg kolostrum dzień w dzień jest naprawdę bardzo dobrym pomysłem na suplementację przez kolejne miesiące. Kolejnym aspektem, który jest w stanie wspomóc szczelność bariery jelita cinkiego, są krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, a więc tak zwane postbiotyki na czele z maślanami.
Preparatów z maślanami na rynku jest naprawdę sporo, ale radziłbym tutaj spojrzeć na to, czy przypadkiem nie są one tworzone na matrycy z kwasów tłuszczowych typu trans, a więc w składzie tego produktu raczej nie powinien się znaleźć olej palmowy uwodorniony. Z drugiej strony bardzo ważna jest dawka maślanów. Dla większości osób powinno to stanowić około od 400-600 mg dobowo, zaś u osób, które manifestują choroby z klasy IBD, takie jak chociażby lośniowski kron albo wrzodziojące zapalenie jelita grubego, tam dawka maślanów może sięgnąć spokojnie 1500-2000 mg, ale dla podstawowej osoby, która boryka się po prostu z wyższym poziomem zonuliny 400-600 mg kwasu masłowego wystarczy w zupełności.
W praktyce oznacza to, że i do śniadania, do drugiego śniadania i do obiadu dedykujemy sobie po jednej kapsułce kwasu masłowego i to w zasadzie po kilku tygodniach rozwiązuje sprawę. Ponadto warto jest zwrócić uwagę na preparaty probiotyczne. Preparaty probiotyczne mają właściwości szczepozależne, więc część z nich zdecydowanie lepiej doszczelnia barierę jelita cienkiego, a inne robią to zdecydowanie gorzej. Dlatego jeżeli chodzi o preparaty wieloszczepowe, które mają zadbać o połączenia ścisłe, przede wszystkim dedykował bym taki znakomity preparat jak Bestbiotic. Po pierwsze jest to dziesięcioszczepowa formuła, po drugie jest on mikrokapsułkowany, co zapewnia zdecydowanie lepsze osiągi i lepszą kolonizację na przestrzeni kolejnych miesięcy i to w zdecydowanie krótkiej terapii, do trzech miesięcy, kolostrum oraz maślany mikronizowane i probiotyki są w stanie w dużej części pochomować ten problem.
Jaką dietę stosować w nieszczelnym jelicie? Przede wszystkim powinna być to dieta eliminacyjna, nieprzetworzona i antyzapalna, więc dobrze jest odstawić przenicę, cukier i kwasy tłuszczowe typu trans. Jeżeli chodzi o przenicę, chodzi tutaj zwłaszcza o przenicę oczyszczoną, a więc bułki kajzerki nie do końca, ale jeżeli w Twoim menu trafi się makaron pełnoziarnisty w formie spaghetti bolońskiego, jak najbardziej przejdzie to parę razy w tygodniu. Z drugiej strony warto jest postawić na większy udział warzyw oraz owoców i ogólnie zwiększyć ilość błonnika, więc jeżeli nie bólwy, to zboża i odwrotnie, dodać trochę grzybów i przede wszystkim zrezygnować z chemii spożywczej i cukrów. A więc papa, mówimy drożdżówką, pączką, ciasteczką, wafelką i pozostałym produktom cukierniczym i półcukierniczym. Postawmy po prostu narzewienie nisko przetworzone, które od setek lat towarzyszyło człowiekowi.
Jeżeli jesteś zainteresowany topowej jakości kolostrum, to swoją uwagę powinieneś zwrócić na preparat o nazwie Imubest, który zawiera nie tylko kolostrum, które spełnia warunki, o których powiedziałem wcześniej, ale także zawiera kurkuminę, która działa przeciwzapalnie i także ma niesamowity wpływ na to, jak możemy doszczelnić barierę jelita cienkiego, ale także mamy tam mleczko pszczele, które jest produktem rewitalizującym, zmniejszającym stany zapalne oraz dbającym o odporność oraz biopyrynę, czyli ekstrakt z pieprzu czarnego, który doskonale zwiększa przyswajalność kurkuminy, dzięki czemu synergiczne działania tych składników bardzo szybko pozbędziecie problemu. Jeżeli interesujesz się ofertą Bestlab, mam dla Ciebie doskonałe wiadomości. Na hasło Maurich zawsze jesteś w stanie kupić każdy z produktów 15% taniej.
Bestlab to firma, która oferuje produkty podstawowej opieki zdrowotnej, a więc jeżeli jesteś zainteresowany podniesieniem poziomu swojej witaminy D, chcesz zadbać o mikrobiom, doszczelnić barierę elita cienkiego, wspomóc swoją odporność, ale też walczyć z kłopotami dotyczącymi gospodarki lipidowej i ogólnie wspomóc swoje zdrowie poprzez suplementację magnezu, witaminy D, antyoksydantów, witamin grupy B, to dobrze trafiłeś. Link do sklepu znajdziesz w opisie tego filmu. To by było na tyle, także dziękuję Wam teraz za wszystkie lajki, za pozytywne komentarze i za subskrypcję. Do zobaczenia. .