TRANSKRYPCJA VIDEO
Dla tego filmu nie została wybrana usługa automatycznego generowania opisu. Wciąż można to zrobić wybierając odpowiednie opcje sekcji Premium.
Portal money. pl pisze dziś, że schab może kosztować już niedługo nawet 30 zł za kilogram. Piszą o tym, że będziemy jeść coraz mniej wieprzowiny, bo nie będzie nas na nią stać. Dlaczego tak jest? Odpowiem Wam w tym krótkim filmie. Kiedy Prawo i Sprawiedliwość zaczynało rządzić w Polsce niespełna 8 lat temu, mieliśmy w naszym kraju 250 tysięcy gospodarstw, które hodowały świnie. Dziś ich liczba jest dużo, dużo mniejsza i mamy mniej niż 50 tysięcy gospodarstw, więc potrzebowaliśmy kilka lat, by po głowie świń w naszym kraju spadło do poziomu najmniejszego od 70 lat i porównywalnego z tym, który był w Polsce w 1950 roku. To niesamowite. Dlaczego tak się stało? Wpływ na to miało kilka czynników.
Z jednej strony weterynaria, państwowa służba weterynaryjna, która zamykała gospodarstwo po gospodarstwie. Dlaczego? Bo rolnik miał krzywe okno, a nie proste, bo drzwi były nie takie, bo na podwórko wszedł sąsiad z nami porozmawiać i nie został wpisany w protokół, bo wszystko można było znaleźć i pokazać, że jest coś nie tak i z tego powodu gospodarstwa były po prostu zamykane, a świnie były utylizowane. Drugą przyczyną takiego stanu rzeczy jest to, że już od lat 90. nasz rynek trzody chlewnej był przejmowany przez korporacje i nie uwierzycie, ale dziś ponad połowa świń zabijana jest w Polsce. Uwaga, przez jedną firmę. To pokazuje największą patologię i podporządkowanie sobie całego rynku, całej branży jednej korporacji.
Dlaczego? Bo ta sama korporacja może w jednym momencie powiedzieć, dzisiaj nie kupujemy i możecie sobie swoje zwierzęta trzymać długo, długo, dłużej. To spowodowało, że to po głowie jest dziś tak małe, że ceny w sklepach zaczęły rosnąć, bo podaż jest zbyt mała. Dlaczego rolnicy nie mogą wrócić gdzieś do hodowli tych zwierząt? Z jednej prostej przyczyny weterynaria nie pozwoli, bo trzeba spełnić jakieś wyimaginowane warunki.
I tutaj mamy jasno pokazane, że w jaki sposób walczy się z polską hodowlą? Niekoniecznie ceną, ale przepisami, które są pisane bądź dyktowane przez korporacje, piszą te przepisy ludzie z rządu, z weterynarii, z różnych państwowych instytucji, ale wykorzystywane są one tylko i wyłącznie na potrzeby wielkich firm, a my jako całe społeczeństwo ponosimy z tego ogromne straty i takie tytuły nie będą dziwiły. A czy cena zatrzyma się na 30 złotych? Cena schabu? Nie sądzę. Uważam, że może być dużo, dużo wyższa. .
Informujemy, że odwiedzając lub korzystając z naszego serwisu, wyrażasz zgodę aby nasz serwis lub serwisy naszych partnerów używały plików cookies do przechowywania informacji w celu dostarczenie lepszych, szybszych i bezpieczniejszych usług oraz w celach marketingowych.