TRANSKRYPCJA VIDEO
Czy jajka szkodzą zdrowiu? Naukowcy twierdzą, że nie! Zoltka jaj są bogate w składniki odżywcze, takie jak białko, witaminy i minerały, które są korzystne dla zdrowia. Jednak warto pamiętać, że nadmiar cholesterolu w diecie może być szkodliwy dla zdrowia. Na szczęście, jajka sprzedawane w sklepach są teraz bezpieczne dla zdrowia, ponieważ nie zawierają szkodliwych dla zdrowia tłuszczów trans. Jajka nie zwiększają również ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, a ich żółtko jest źródłem wielu witamin i składników mineralnych, w tym choliny, która jest ważna dla zdrowia wątroby i mózgu.
Czy warzywa kapustne szkodzą zdrowiu? Nieprawda! Warzywa te zawierają goitrogeny, które utrudniają wykorzystanie jodu przez tarczycę do produkcji hormonów, ale regularne spożywanie warzyw kapustnych nie zwiększa ryzyka chorób tarczycy u osób zdrowych. Osoby z problemami z tarczycą powinny unikać surowych warzyw kapustnych, ale w sklepach można znaleźć produkty, które są bezpieczne dla zdrowia.
Nie wierzysz we wszystko, co słyszysz? To dobrze! Niektóre informacje na temat spożywania warzyw kapustnych są nieprawdziwe, a niektóre rzeczy, w które wierzymy, mogą nam szkodzić. Dlatego warto poznać prawdziwe fakty na temat żywności i dbać o swoje zdrowie. W poprzednich odcinkach przygotowaliśmy dla Was wiele ciekawych materiałów na ten temat. Zapraszamy do obejrzenia!
Zagłębiając się w różne przekazy medialne i artykuły popularnonaukowe, możemy odnieść wrażenie że wiele produktów, które mijamy w sklepach jest niezdrowych. 0000000000018 gdy w rzeczywistości produkty te mają neutralny czy wręcz korzystny wpływ na zdrowie00:14. 280. 0000000000018 --> 00:18. 440 w związku z tym chciałbym skonfrontować się ze szkodliwymi mitami na temat niektórych takich produktów mam nadzieję, że choć od kilku produktów uda mi się odpiąć fałszywą łatkę szkodliwości.
00000000000364 zacznijmy od serów Nieraz spotkałem się z informacją, że obecne w nich nasycone kwasy tłuszczowe to prawdziwe zabójstwo dla naszego układu krążenia stąd niektóre osoby zalecają ich wykluczenie z diety i właściwie nie ma co się temu dziwić, skoro to niedawno niektóre organizacje zdrowotne rekomendowały ograniczenie spożycia tłuszczów nasyconych jednak w ostatnich latach obserwujemy pewne zmiany w tym zakresie dla przykładu, w pracy z 2020 roku poświęconej nasyconym kwasom tłuszczowym jej autor dokonał analizy dotychczasowych badań nad tymi składnikami i nie wnikając w szczegóły, uznał on, że dotychczasowe zalecenia ograniczenia tych związków są przesadzone i wymagają ponownej oceny oczywiście nie jest to jeszcze konsensus naukowy ale osobiście z wielu powodów również podpisuje się pod takim twierdzeniem wystarczy zresztą spojrzeć do wielu obszernych opracowań naukowych z ostatnich 6 lat wszystkie z nich pokazują wprost, że spożywanie zarówno nasyconych kwasów tłuszczowych.
0000000000146 jak i samych serów, nie zwiększa ryzyka cukrzycy, udarów mózgu, chorby wieńcowej01:30. 720. 0000000000146 --> 01:33. 640 czy nie zwiększa też ryzyka przedwczesnej śmierci. 00000000001455 oczywiście jak w przypadku wielu innych produktów, również i do serów należy podchodzić z umiarem01:39. 160. 00000000001455 --> 01:42. 040 ale nie dlatego, że są one same w sobie szkodliwe. 0000000000146 tylko dlatego, że nadmiar wszystkiego, nawet wody, po prostu nie jest wskazany01:46. 800. 0000000000146 --> 01:51. 480 o mało którym innym produkcie powstało tyle nieprawdziwych informacji, co o kawie Dla przykładu powszechnie przyjęło się, że napój ten powoduje trwały wzrost ciśnienia krwi i przyczynia się do rozwoju nadciśnienia działanie to przypisuje się obecności kofeiny rzeczywistość jest jednak inna. 0000000000146 otóż tak naprawdę u niektórych osób kawa powoduje jedynie krótkotrwały, przejściowy wzrost ciśnienia02:10. 520.
0000000000146 --> 02:12. 880 które po pewnym czasie powraca do normy. 0000000000291 w jednej z obszernych prac możemy przeczytać wprost, że regularne spożywanie kawy02:17. 640. 0000000000291 --> 02:20. 40. 000000000029104 nie podnosi trwale ciśnienia krwi02:20. 79. 9999999999709 --> 02:25. 480 mało tego, w jednym z nowszych opracowań z 2021 roku autorzy dowiedli02:25. 480 --> 02:30. 79. 9999999999709 że w przypadku osób spożywających od 2 do 3 szklanek kawy dziennie02:30. 79. 9999999999709 --> 02:34. 680 ryzyko pojawienia się nadciśnienia jest niższe aż o 18% takie działanie wynika z tego, że kawa zawiera w składzie silne przeciwutleniacze w postaci kwasu chlorogenowego który wpływa korzystnie na regulację ciśnienia krwi.
9999999999709 w przypadku kawy znajdziemy też wiele informacji, że napój ten wypłukuje magnes z organizmu i z tego powodu przyczynia się do skurczu mięśni, w tym na przykład drżenia powiek i tu od razu powiem, że w tym temacie zostały kiedyś przeprowadzone badania, które pokazały że wysokie dawki kofeiny, które są równo znaczne około 4 szklankom kawy parzonej powodują utratę zaledwie 4 mg magnezu03:07. 800 --> 03:11. 40. 000000000029104 czyli są to śladowe, nic nieznaczące ilości03:11. 40. 000000000029104 --> 03:17. 800 aby mieć pewną skalę porównawczą, powiem, że każdego dnia spożywamy około 200-300 mg magnezu w związku z tym błędne jest przekonanie, że kawa usuwa magnez z naszego ciała. 0000000000291 niemniej pewne skurcze, na przykład w postaci drżenia mięśni faktycznie mogą się pojawić03:27. 600. 0000000000291 --> 03:31. 480.
0000000000291 ale jest to związane z tym, że kofeina znajdująca się w kawie03:31. 480. 0000000000291 --> 03:35. 000 powoduje uwalnianie się jonów wapnia w komórkach mięśniowych. 0000000000291 a ten stan pobudza mięśnie do skurczu03:37. 320. 0000000000291 --> 03:41. 680 jak zatem Państwo widzą, nie ma to żadnego związku z utratą magnezu podobnie panuje błędne przekonanie, że kawa odwadnia organizm a to dlatego, że znajdująca się w niego kofeina działa moczopędnie również i w tym zakresie zostało wykonane doświadczenie okazało się, że spożycie 800 ml kawy w ciągu dnia nie spowodowało żadnych istotnych zmian w parametrach związanych z nawodnieniem04:01. 040 --> 04:05. 79. 9999999999709 w porównaniu do osób, które spożywały taką samą objętość wody04:05. 79. 9999999999709 --> 04:09.
440 mam tu na myśli parametry takie jak całkowita zawartość wody w organizmie dobowa objętość moczu, osmolalność moczu i surowicy04:13. 359. 9999999999709 --> 04:16. 959. 9999999999709 stężenie keratyniny w moczu i we krwi oraz hematokryt04:16. 959. 9999999999709 --> 04:20. 680 mało tego, na podstawie jeszcze innych wyników badania jego autorzy wyciągnęli wniosek, że kawa wręcz wykazuje działanie nawadniające które jest tylko trochę mniej słabsze w porównaniu do wody. 9999999999418 jak zatem Państwo widzą, kawa nie jest taka zła, jak ją malują04:32. 159. 9999999999418 --> 04:38.
320 powiem więcej, szereg badań u dowodynił, że regularne spożywanie kawy zmniejsza ryzyko chorób serca udaru mózgu i chorób wątroby w postaci stłuszczenia, zwłóknienia i marskości chroni przed cukrzycą, a także zapobiega demencji i chorobom neurodegeneracyjnym ja osobiście kawę uważam za prozdrowotny napój oczywiście gdy jest spożywana z rozsądkiem mam tu na myśli około 2-3 szklanki dziennie na liście zamieściłem również żółtka jaj a to jak zapewne się Państwo domyślają, za sprawą obecnego w nich cholesterolu który dostarczany wraz z dietą, rzekomo przyczynia się m. in.
do chorób układu krążenia otóż wiele obszernych prac naukowych publikowanych w renomowanych czasopismach dowodzi że dostarczanie cholesterolu wraz z dietą oczywiście w umiarkowanych ilościach, nie wiąże się ze wzrostem ryzyka chorób sercowo-naczyniowych co więcej, natrafiłem na kilka publikacji z ostatnich lat, które dowodzą że regularne spożywanie jajek w ilości około 7-10 sztuk tygodniowo. 9999999999418 również nie zagraża naszemu zdrowiu. 0000000000582 w tym nie zwiększa śmiertelności z powodu choroby wieńcowej czy udaru mózgu05:39. 760. 0000000000582 --> 05:42.
720 choć dla rzetelności materiału muszę też zaznaczyć że w literaturze naukowej znajdziemy też pewne badania, które dostarczają odmiennych wniosków ja w każdym razie jestem zdania, że warto, aby w naszej diecie znalazło się miejsce na jajka, w tym żółtka żółtko to źródło wielu witamin i składników mineralnych mam tu na myśli selen, żelazo, witaminę B2, witaminę B506:02. 400. 0000000000582 --> 06:06. 000 często niedoborową witaminę B12, a także witaminę A ponadto żółtko jaj to doskonałe źródło choliny, która zapobiega stłuszczeniu wątroby06:11. 240 --> 06:16. 80. 00000000005821 obniża poziom homocysteiny, bierze udział w produkcji ważnych neuroprzekaźników06:16. 80. 00000000005821 --> 06:18. 280. 0000000000582 oraz działa przeciwnowotworowo06:18. 280. 0000000000582 --> 06:23.
200 i to, co szczególnie ważne to to, że jeśli nasza dieta będzie uboga w żółtko jaj to praktycznie nie będziemy w stanie dostarczyć zalecanych ilości choliny. 0000000000582 ponieważ większość produktów jest pozbawiona tego składnika. 9999999999418 za niezdrowe uważa się również ryby06:33. 479. 9999999999418 --> 06:37. 320 a to z uwagi na zanieczyszczenie tych pokarmów metalami ciężkimi w tym metylorytenciom oraz toksynami w postaci na przykład dioksyn i polichlorowanych bifenyli i tu się zgodzę, że rzeczywiście niektóre ryby mają większą tendencję do akumulowania tych groźnych związków06:49. 080 --> 06:53. 39. 99999999994179 ale z tego powodu nie powinniśmy całkowicie przekreślać ryb06:53. 39. 99999999994179 --> 06:55. 440 i wszystkich wrzucać do jednego worka. 9999999999418 a to dlatego, że niektóre gatunki ryb zawierają pojedyncze szkodliwe substancje07:00. 360 --> 07:05. 80.
00000000005821 wyłącznie w śladowych ilościach, które nie stwarzają dla nas zagrożenia zdrowotnego07:05. 80. 00000000005821 --> 07:10. 280. 0000000000582 za najbardziej korzystne ryby, które warto włączyć do swojego jadłospisu bez obaw o zdrowie07:10. 280. 0000000000582 --> 07:14. 560 zaliczam przede wszystkim pstrąga tęczowego, śledzia atlantyckiego makrele atlantycką, rybę maślaną morszczuka, sardynki, flondrę i dzikiego łososia. 0000000000582 nie polecam z kolei miecznika, makreli królewskiej, śledzia bałtyckiego07:24. 840. 0000000000582 --> 07:26. 520. 0000000000582 tuńczyka oraz pangi07:26. 520. 0000000000582 --> 07:30.
000 na listach niepolecanych ryb uwzględnia się również rekina ale osobiście nie znam nikogo, kto myśli o jedzeniu rekinów dla formalności jednak go wymieniam o walorach zdrowotnych ryb wielokrotnie się już wypowiadałem dlatego tu tylko w skrócie powiem, że polecane przeze mnie szczególnie tłuste ryby morskie są doskonałym źródłem wielu ważnych składników odżywczych takich jak białko, potas, żelazo, selen, jod, niacyna witamina B12 oraz kwasy tłuszczowe omega 3 a jeśli chcą Państwo poznać konkretne korzyści, jakie można odnieść sięgając po wspomniane ryby. 9999999999418 to zachęcam do odszukania jednego z moich filmów poświęconego rybom08:03. 799. 9999999999418 --> 08:07.
880 tutaj wtrącę, że jeśli moje filmy takie jak ten są dla Państwa wartościowe to dużo ciekawej wiedzy w piegółce przekazuję też w moim darmowym newsletterze o zdrowiu który nazwałem porannym dziennikiem zdrowia taka nazwa wzięła się stąd, że newsletter wysyłam od poniedziałku do piątku o 6 rano do porannej kawy lub herbaty. 9999999999418 aby się na niego zapisać, zapraszam na www. drbartek. plu. pl08:28. 200. 0000000000582 --> 08:31. 440 Z podobną sytuacją mamy do czynienia w przypadku masła ma ono swoje grono przeciwników, z uwagi na obecność omówionych już składników. 0000000000582 czyli cholesterolu i nasconych kwasów tłuszczowych08:39. 200. 0000000000582 --> 08:44.
320 pomijam tu już kwestię tego, że tak naprawdę cholesterolu wcale nie jest tak dużo jak to się niektórym osobom wydaje dla przykładu, do posmarowania 4 kanapek zwykle wykorzystujemy około 20 gramów masła. 0000000001164 co daje nam zaledwie 50 miligramów cholesterolu08:57. 160 --> 09:01. 79. 99999999988358 to niemal czterokrotnie mniej niż dostarcza jedno jajko09:01. 79. 99999999988358 --> 09:06. 839. 9999999998836 zresztą zaglądając do metaanalizy opublikowanej w 2016 roku możemy się dowiedzieć09:06. 839. 9999999998836 --> 09:11. 120 że spożywanie masła nie stwarza ryzyka dla rozwoju cukrzycy chorób sercowo-naczyniowych czy też nie zwiększa śmiertelności a jednocześnie masło to źródło witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i dodatkowym jego atutem jest to, że jest ono lekko strawne ja osobiście jestem zwolennikiem jego spożywania i sam po nie regularnie sięgam. 0000000001164 stając w obronie masła, dla zachowania rzetelności materiału09:32. 800.
0000000001164 --> 09:36. 080 muszę też nieco rozwinąć merytoryczny parasol ochronny nad margarynami miękkimi do smarowania, które są sprzedawane w kubkach. 0000000001164 otóż jeszcze kilka lat temu margaryny były produkowane na drodze częściowego utwardzania09:45. 680. 0000000001164 --> 09:49. 120 inaczej częściowego uwodorniania olejów roślinnych w efekcie margaryny te zawierały wysoce szkodliwe dla zdrowia tłuszcze trans stąd była to solidna podstawa do tego, aby omijać te produkty łukiem i to w miarę możliwości jak najszerszym. 0000000001164 jednak w ostatnim czasie technologia poszła do przodu10:04. 560. 0000000001164 --> 10:08.
320 mam tu na myśli to, że obecnie w toku produkcji margaryn miękkich stosuje się proces transestryfikacji nie będę wnikać w szczegóły, ale tylko powiem, że podczas wytwarzania margaryny wspomnianą metodą, nie powstają szkodliwe tłuszcze trans dlatego też zwykle margaryny przeznaczone do smarowania nie stwarzają dla nas zagrożenia zdrowotnego dodatkowo są one obowiązkowo wzbogacane w witaminy A i D. 0000000001164 tak jak powiedziałem, osobiście jestem zwolennikiem spożywania masła10:32. 800. 0000000001164 --> 10:36. 400 nie mniej margaryny miękkie, które obecnie możemy spotkać w sklepach. 0000000001164 są również bezpieczne dla naszego zdrowia10:38. 920. 0000000001164 --> 10:43. 880 kolejna nieprawdziwa, rozpowszechniona informacja dotyczy spożywania warzyw kapustnych. 00000000011642 takich jak kapusta, kalafior, brukselka czy brokuły10:47. 319. 9999999998836 --> 10:50. 600 otóż warzywa te są źródłem tak zwanych goitrogenów. 9999999998836 które utrudniają wykorzystanie jodu przez naszą tarczycę10:53. 839.
9999999998836 --> 10:55. 959. 9999999998836 do produkcji hormonów tarczycy10:55. 959. 9999999998836 --> 11:00. 79. 99999999988358 w efekcie uważa się, że warzywa te mogą powodować problemy z tarczycą11:00. 79. 99999999988358 --> 11:03. 240 w tym prowadzić do rozwoju niedoczynności tego gruczołu to przekonanie wymaga jednak komentarza otóż w przypadku osób zdrowych, regularne spożywanie warzyw kapustnych11:09. 800 --> 11:12. 79. 99999999988358 nie zwiększa ryzyka chorób tarczycy11:12. 79. 99999999988358 --> 11:16.
240 w przypadku zaś osób, które już zmagają się z problemami z tarczycą przeciwwskazane jest spożywanie wspomnianych warzyw wyłącznie w formie surowej natomiast w postaci gotowanej można po nie sięgać bez obaw o zdrowie ponieważ podczas obróbki termicznej poziom goitrogenów ulega znacznemu obniżeniu stąd jeśli zmagamy się z chorobą tarczycy wówczas najlepiej poddawać warzywa kapust na gotowaniu w dużej ilości wody i bez przykrycia przy okazji dodam też, że również fermentacja jest procesem skutecznym w redukcji stężenia goitrogenów stąd dobrym rozwiązaniem jest również spożywanie tych warzyw w formie kiszonek poza tym jeśli nasza tarczyca jest już w takim stanie, że przyjmujemy hormony w postaci leków to wówczas nawet surowe warzywa kapustne nie stanowią żadnego zagrożenia osobiście zachęcam, aby nie rezygnować z tych warzyw.
0000000001164 a to dlatego, że odznaczają się one wysoką wartością odżywczą12:05. 560. 0000000001164 --> 12:11. 680. 0000000001164 są one doskonałym źródłem witaminy C, witaminy K1, glukozynolanów, a także karotenoidów. 9999999998836 szereg przeprowadzonych badań jednoznacznie pokazał, że regularne włączanie warzyw kapustnych do diety12:17. 439. 9999999998836 --> 12:19. 680 zmniejsza ryzyko wielu nowotworów w tym raka żołądka, milita grubego, trzustki, piersi, jajników, prostaty, pęcherza moczowego oraz płuc poza tym warzywa te chronią nas przed zwapnieniem naczyń krwionośnych. 9999999998836 i przed wczesną śmiercią z powodu chorób układu krążenia12:33. 439. 9999999998836 --> 12:37. 79.
99999999988358 jeśli mowa o warzywach, to krótko odniosę się też do owoców przeciwnicy ich spożywania jako argument rezygnacji z nich podnoszą obecność fruktozy, czyli cukru nie wdając się w szczegóły, powiem, że korzyści zdrowotne za spożywanie owoców, o których wielokrotnie mówiłem. 0000000001164 przewyższają negatywny wpływ obecnego w nich cukru12:51. 680. 0000000001164 --> 12:55. 40. 000000000116415 i moje zdanie jest poparte wieloma wynikami badań12:55. 40. 000000000116415 --> 13:00. 40. 000000000116415 w jednej z nowszych prac z 2021 roku naukowcy wskazują13:00. 40. 000000000116415 --> 13:03.
480 że nie ma powodu, aby rezygnować ze świeżych owoców przy czym rzeczywiście podkreślam, że mowa tu o owocach świeżych zgodzę się co do tego, że powinniśmy unikać owoców w postaci soków owoców suszonych czy kandyzowanych w dzisiejszym filmie chciałbym krótko też poruszyć temat soli a mianowicie z każdej strony słyszymy, że sól to biała śmierć i należy ograniczyć ją do minimum ja z tym stwierdzeniem nie do końca się zgadzam sól obecny w soli jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania naszego ciała według oficjalnych rekomendacji powinniśmy ograniczyć spożycie sodu do poziomu poniżej 2,3 grama dziennie jednak w ostatnich latach powstaje coraz więcej prac, które wskazują że tę od dawna ustaloną poprzeczkę można nieco podnieść eksperci wskazują, że w kontekście układu krążenia bezpieczna ilość sodu to od 3 do 5 gramów dziennie czyli nawet dwukrotnie więcej niż dotychczas rekomendują niektóre organizacje zdrowotne przy okazji jako ciekawostkę powiem, że w kontekście spożycia soli duże znaczenie ma to, ile dostarczamy potasu ogólnie im więcej potasu w naszej diecie tym na większą ilość sodu możemy sobie pozwolić ponieważ m.
in. w kontekście regulowania ciśnienia krwi potas ma działanie przeciwstawne do sodu stąd jeśli np. nasza dieta jest uboga w potas to rzeczywiście nie powinniśmy szarżować solą warto też wiedzieć, że istnieje zjawisko tzw. sodowrażliwości czyli z różnych powodów niektórzy z nas są bardziej wrażliwi na działanie sodu, a inni mniej i dla przykładu bardziej sodowrażliwe są osoby z nadwagą i otyłością w przypadku tych osób wysoce uzasadnione jest ograniczenie spożycia soli niemniej jeśli jesteśmy zdrowi, to soli nie powinniśmy się obawiać choć oczywiście zachęcam, aby sól spożywać głównie w postaci soli dodanej do potraw a nie w postaci żywności wysoko przetworzonej, w tym słonych przekąsek14:53. 719. 9999999998836 --> 14:58. 439. 9999999998836 za niezdrowe czy po prostu bezwartościowe niekiedy postrzegane są również grzyby14:58. 439. 9999999998836 --> 15:01.
479. 9999999998836 i w mojej ocenie jest to błędne stwierdzenie15:01. 479. 9999999998836 --> 15:07. 000 uważa się tak dlatego, że zawierają one w składzie chityne, czyli składnik z grupy polizacharydów który nie jest trawiony, przez co grzyby dłużej zalegają w żołądku i wobec tego są ciężkostrawne co więcej, uważa się, że ze wspomnianego powodu, tylko niewielka część składników ulegnie w chłonięciu15:18. 920 --> 15:23. 79. 99999999988358 jednak jeśli zagłębimy się w literaturę naukową, to znajdziemy informację. 0000000001164 że regularne spożywanie grzybów przynosi szereg korzyści zdrowotnych15:27. 280. 0000000001164 --> 15:31. 400. 0000000001164 mam tu na myśli obniżenie poziomu glukozy i trójglicerydów we krwi15:31. 400. 0000000001164 --> 15:36. 40. 000000000116415 zmniejszenie ryzyka raka piersi, a także mniejsze ryzyko wystąpienia demencji15:36. 40. 000000000116415 --> 15:38.
200 stłuszczenia wątroby i depresji wobec tych informacji zachęcam, aby jednak nie rezygnować z grzybów. 0000000001164 i żeby włączyć je na stałe do swojego jadłospisu15:44. 560. 0000000001164 --> 15:50. 960 za najzdrowsze grzyby uważam porowiki, boczniaki, kurki, pieczarkę portabello, a także shiitake jeśli chodzi o błędne postrzeganie różnych produktów, to sytuację możemy odwrócić i wytypować szereg produktów, które powszechnie są uznawane za zdrowe. 0000000001164 a w rzeczywistości mogą one nam bardziej zaszkodzić niż pomóc16:03. 560. 0000000001164 --> 16:06. 240 i taki materiał już kiedyś przygotowałem jeśli nie mieli okazji się Państwo z nim zapoznać, to można zrobić to teraz wystarczy kliknąć na miniaturę, która pojawiła się na ekranie16:14. 640 --> 16:17. 40. 000000000116415 a na dziś z mojej strony to wszystko16:17. 40. 000000000116415 --> 16:20.
480 dziękuję za Twoją uwagę i do zobaczenia w kolejnym odcinku.